40 JAAR GSF VRASENE

De geschiedenis van GSF Vrasene start in 1977 bij de fusie waarbij de gemeente Vrasene deel wordt van Beveren. De zelfstandige gemeente Vrasene beschikte niet over de financiële middelen voor de bouw van een sportzaal maar 1983 bouwde de gemeente Beveren een nieuwe sportzaal voor de gemeentelijke lagere school in Vrasene. Om de nieuwe zaal te promoten richtte Eric Roeland, de toenmalige sportpromotor van Beveren, een badmintoncursus in. Deze initiatie vond plaats op dinsdagnamiddag en bestond slechts uit enkele lessen. Omdat de initiatie plaatsvond op dinsdagnamiddag, namen er enkel een aantal huisvrouwen deel. De badmintoncursus werd wegens succes verlengd. Eric wilde het badminton op dinsdag blijven verder zetten en vroeg zich af of het mogelijk was om een badmintonclub te beginnen in Vrasene. Paul Schaekers, secretaris van de Bond voor Grote en Jonge Gezinnen (voorloper Gezinsbond), wiens vrouw Godelieve deelnam aan de cursus, legde deze vraag voor aan het plaatselijk bestuur. Paul kreeg groen licht en op 1 januari 1984 sloot de club zich officieel aan bij de Gezinssportfederatie (voorloper van Gezinssport Vlaanderen). GSF Vrasene was geboren! Het was ook de eerste sportclub die gevestigd was in de sportzaal in Vrasene.

Naast het groepje vrouwen dat op dinsdagnamiddag speelde, kwam er een nieuwe groep bij op vrijdagavond. De Gezinssportfederatie (GSF) zorgde voor een trainer voor de eerste maanden en zo was het startschot voor onze club gegeven.

Al snel kwam de vraag om ook de jeugd bij dit project te betrekken. Niet veel later kon de eerste jeugdgroep starten op zaterdagvoormiddag. De club groeide snel en vervolgens kwam er ook een tweede jeugdgroep bij op zaterdag. Een derde jeugdgroep voor tieners speelde samen met de volwassenen, op vrijdagavond. Tot op vandaag is er aan deze verdeling nog niet veel veranderd.

Tijdens de beginjaren was er nog geen echt bestuur. Christa Van Puymbroeck en Paul Schaekers waren de clubverantwoordelijken die GSF Vrasene tot eind jaren 90 draaiende hielden. Daarnaast stond er een aantal bereidwillige leden in voor de begeleiding van de jeugd. Roger D’hollander, Maria Schaekers en Dirk Brys zijn slechts enkele namen van de enthousiaste vrijwilligers die zich belangeloos hebben ingezet voor GSF Vrasene. Een ander belangrijk persoon is Greet Schelfhout. Zij behaalde als eerste een animatordiploma en zorgde jarenlang voor de begeleiding van de jeugdleden op zaterdag.

Halfweg de jaren 90 haakten de meeste vrijwilligers van het eerste uur stilaan af. Van 1997 tot 2009 stond Bavo Nys mee in voor het bestuur en de jeugdwerking. Er kwamen diverse GSF tornooien bij in het Waasland, waardoor er vooral voor de jeugd maar ook voor volwassenen meer interclub-ontmoetingen waren. Er werd jaarlijks een eigen tornooi georganiseerd en sporadisch werd er ook een bijscholing gegeven door A-spelers uit de regio. Bavo liet zich voor de jeugdtrainingen in eerste instantie assisteren door Maarten Massa en Wim Olivié, maar ook enkele jongere spelers stroomden door in de jeugdwerking.

Na 2009 namen Tomas Van de Vyver en Nele Massa de administratieve en sportieve taken over. Enkele jaren later nam Liselot Van Vlierberghe de plaats van Nele in als secretaris.

Het huidige bestuur kwam tot stand in 2016. Omdat het aantal leden steeds toenam, besliste Tomas (toenmalig voorzitter) om de oudste jeugdleden te laten helpen. Maarten Drieghe, Brecht Massa, Nick Drieghe, Maxim Meersman, Stijn Salden, Lisanne Vennens en Sarah Verbeken behaalden hun diploma ‘aspirant initiator badminton’. Ondertussen klom Nick van secretaris op tot voorzitter op 19-jarige leeftijd. Deze groep vormt dan ook het jongste bestuur in de geschiedenis van de club.

In 2019 kwam er nog een nieuwe jeugdgroep bij: de minibad. Sindsdien kunnen kinderen vanaf de leeftijd van 6 jaar op spelende wijze kennis maken met badminton. Wat in 1984 begon als een groepje vrienden dat op dinsdag kwam badmintonnen, is ondertussen uitgegroeid tot een toffe club die een 100-tal leden telt. Het grootste deel van de leden is jeugd maar we hebben zeker ook een toffe groep volwassenen! Onze vele inspanningen voor de jeugdwerking werden al meerdere keren bekroond met het BEST-label. Dat is het hoogste kwaliteitslabel voor jeugdsport, uitgereikt door Gezinssport Vlaanderen. We proberen meer te zijn dan alleen een badmintonclub. Zo gaan we ieder jaar op uitstap met onze leden, organiseren we een spaghettiavond, gaan we eens een avondje bowlen en organiseren we een familietornooi, jeugdtornooi en recreantentornooi.

LEUK WEETJE:

Al van in de beginjaren was het de gewoonte om op het einde van het badmintonseizoen een clubtornooi te organiseren. Dit ging destijds door op zaterdagvoormiddag. De clubverantwoordelijken wouden de leden graag iets geven. Het was zaterdagvoormiddag dus waarom geen koffiekoeken? Dit idee kreeg zoveel bijval dat het een echte traditie werd binnen de club en daarom doen we nu nog steeds het koffiekoekentornooi tijdens de laatste training van het badmintonseizoen.